Tdani weboldala -> cikkek - Kijött az Android 10 végleges kiadása: mit tud?

cikkek -> Kijött az Android 10 végleges kiadása: mit tud?

Kijött az Android 10 végleges kiadása: mit tud?

szerző: Tdani - 2020-02-01 12:41:28
Facebook
Sokak számára talán már annyira nem újdonság a 10-es Android operációs rendszer megjelenése, nem úgy nekem.

Néhány napja láttam, hogy már frissíthetem is rá az én kis Xiaomi Mi A2 készülékemre, amit meg is tettem.

VáltozásokOlyan égbekiáltóan új featureökre nem kell számítani, ugyanakkor van néhány érdekesség, amiket nem árt kiemelni.

A beállításokban talán mondhatom, hogy összeszedettebben vannak kategóriákba rendezve az opciók, mint az elődjénél, ami nem egy hátrány, ha gyorsan meg szeretnénk találni valamit.

Élő feliratAz élő felirat funkcióval csupán egyetlen érintés, és automatikusan feliratozhatod a videóidat, podcastjaidat, hangüzeneteidet - még azokat a dolgokat is, amiket rögzítesz, mindezt wifi-kapcsolat nélkül.

Inteligens válaszAz Android 10-ben nem csak javasolt válaszokat kapsz az üzenetekre, hanem felajánl műveleteket is.
Példa: ha egy ismerősöd meghív vacsorázni, akkor a telefonod javasolni fogja a ???? informatív szöveget, illetve útmutatásokat is felvehetsz a Google Térkép-szolgáltatásba.

Még a Signal üzenetküldő alkalmazásban is működik!

Hang felerősítéseA hang felerősítővel javíthatod a telefonod hangját, kiszűrheted a háttérzajt és finomhangolhatod, hogy a legjobb hangzást érd el.

Akár a legjobb barátoddal beszélgetsz, vagy TV-t nézel, esetleg előadást hallgatsz, csak csatlakoztasd a fül/fejhallgatót a készülékedhez és egyszerre mindent jobban fogsz hallani.

Gesztus navigációA gesztusok ezentúl gyorsabbak, és intuitívabbak, mint valaha.

Csak mozogj előre, és hátra a képernyőn, vagy húzd felfelé az ujjad, hogy megtekinthesd a jelenleg futó alkalmazásokat.

Egyszerűbb nem is lehetne!

Sötét témaAz Android új sötét témája most aztán igazán fekete!

Nagy előnye, hogy hosszabb élettartamot garantál az akkumlátornak, ezen kívül megváltozott a Google alkalmazások megjelenése is, pl. a Naptár és a Fotók.

A legújabb játékforradalmasító eszközökAz összehajtható és 5G-eszközök csak az Androidon igazán jók!

Megtapasztalhatod a legújabb és legnagyobb szolgáltatásokat olyan készülékeken, amik hamarabb hajtogathatóak, és kényelmesen hordozhatóak, ezzel élvezetesebbé téve a játékélményt.

Tartsd bizalmasabban az adataid a további kezelőszervekkelAz Android 10-es operációs rendszerben végre kezelheted a saját magánéleted.

Ez azért lehetséges, mivel olyan funkciókat kaptál, amik segítségével eldöntheted, hogy milyen módon és milyen időközönként osztod meg az eszközödön lévő adatokat.

Keresd és módosítsd az összes adatvédelmi beállítást egy helyen!

Szabályozhatod, hogy milyen adatokat tároljon készüléked, például csak az internetes, és alkalmazástevékenységeket, továbbá azt is megadhatod, hogy meddig.

Még azt is beállíthatod, hogy használat közben az alkalmazások megosszák-e a tartózkodási helyedet , vagy ne.

Letilthatod a hirdetéseket, és személyre szabhatod őket.

Érd el gyorsabban a biztonsági frissítéseket!Az Android eszközök rendszeres biztonsági frissítéseket kapnak, a 10-es esetén pedig még gyorsabban és könnyebben juthatsz hozzájuk.

A Google Play rendszerfrissítésekkel a fontos biztonsági és adatvédelmi javításokat már közvetlenül elküldheted Androidos eszközödre a Google Play szolgáltatásból, ugyanúgy, mint bármelyik másik alkalmazás frissítését.

Vagyis megkapod a javításokat, amint elérhetővé válnak.

Digitális jóllétA minőségi idő személyenként különbözik.
Van, akinek erre hétvégén sincs lehetősége, ugyanakkor mások órákat töltenek videonézéssel, vagy a barátjukkal való csevegéssel.

Az Android 10-zel rendelkező eszközök segítenek, hogy megtaláld az arany középutat.

Hogy élsz e ezzel a lehetőséggel, az csak rajtad áll.

Fókusz módHa egy alkalmazást ideiglenesen zavarónak ítélsz, egyszerűen csak tűntesd el egy érintéssel!

Családi kapcsolatokSegíts gyermekednek - már ha van, az internetes tanulásban, a játékban vagy bármi másban.

Beállíthatod a képernyőjének időkorlátját, megnézheted az egyes alkalmazásokban eltöltött tevékenységét, kezelheted az alkalmazásokat, és a tartalmi korlátozásokat, végül, de nem utolsó sorban megnézheted, hogy hol tartózkodik.

És még sok másMegoszthatod a Wi-Fi-kapcsolatodat pl. vendégségben egy QR-kóddal, miközben a jelszavad biztonságban marad.

Az Android 10 hatvanöt új hangulatjelet kapott, mint például a nemek közti esélyegyenlőségű hangulatjelek (fodrász, súlyemelés, szauna).

Adaptív akkumlátorfejlesztés: az Android 9-ben ez a szolgáltatás nagyjából adott egy listát arról, hogy az elkövetkező néhány órában melyik alkalmazást fogod használni, és melyiket nem, ezzel megakadályozva a fölösleges akkumlátorhasználatot, ami a 10-es verzióban csak jobb lett.

Szennyeződés észlelése: ha nedvességet, vagy koszt érzékel a telefon az USB-porton, értesítést kapsz. Amíg nem tisztítod meg, addig a biztonságod érdekében nem fog működni.

Prioritási értesítések: a 10-es verziótól kezdve rendezheted és rangsorolhatod az értesítéseket aszerint, hogy csendes vagy riasztási jogosultságot kapjanak.

Ezek elkülönülnek az értesítési sávon, így jobban észreveheted, hogy mire kell odafigyelned.

Elérhető még néhány funkció, de ezek többsége a fejlesztőknek hasznos, amivel nem untatnám az olvasót.
Ha érdekel, az alábbi linken elolvashatod!

Forrás: android.com

Cikk információk

A cikk kategóriája Android
Kulcsszavak Vissza a cikkek főoldalára


ITPCMS 1.0 beta - Generálási idő: 0 másodperc - 2 lekérdezés - Memóriahasználat 478.29 KB