Tdani weboldala -> cikkek - Kritika: Szupercella 3: Az Ördögverem

cikkek -> Kritika: Szupercella 3: Az Ördögverem

Kritika: Szupercella 3: Az Ördögverem

szerző: Tdani - 2019-11-12 15:47:30
Facebook
Némileg talán rendhagyó lehet ez a cikkem, tekintetbe véve, hogy csak akkor szoktam kritikát írni, miután megnéztem a moziban, nem pedig négy hónappal később.

Röviden az előző kettőről


Vélemények szempontjából a Szupercella 1, és a Szupercella 2: Hades egyaránt kapott negatív, és pozitív kritikákat is.

Az első rész története:

"Ray Breslin visszavonult ügyész, jelenleg társtulajdonosa a Breslin-Clark nevű Los Angeles-i cégnek, mely börtönök biztonságának tesztelésére szakosodott. Breslin szakmájából kifolyólag azzal foglalkozik, hogy bekerül ezekbe a börtönökbe, majd azok szerkezeti felépítésének, illetve az őrök szokásainak megfigyelésével, és a felfedezett hiányosságok kihasználásával feltűnés nélkül megszökik.
Célja annak biztosítása, hogy a börtönökbe bekerülő bűnözők ott is maradjanak. Egy nap üzleti partnerével, Lester Clarkkal együtt egy ötmillió dolláros megbízást kap egy CIA-ügynöktől, Jessica Millertől, melynek fejében Breslinnek egy maximális biztonságú börtönt kell tesztelnie.
Breslin elfogadja az ajánlatot, és egy Portos nevű spanyol terrorista identitását felvéve elraboltatja magát New Orleansból, ám a terv kudarcba fullad: elrablói eltávolítják Breslin testéből a korábban elhelyezett jeladó chipet és bedrogozzák a férfit, ám végül sikerül megszöknie."

A második rész:

A film elején egy börtönből való mentési akció látható, amit Breslin csapata hajt végre, ám az egyik tag elszúrja a dolgot, minek következtében egy fogoly meghal, így elküldik a cégtől.

"A harag rossz tanácsadó" - szokták mondani, ám Ray egykori munkatársa mégis épít egy olyan börtönt, amiből jóformán tényleg képtelenség megszökni, majd egy évvel később bezáratja régi rosszakaróit.

Itt a film feléig Ray-nek csak amolyan telepatikus tanácsait hallhatjuk, illetve a háttérből mozgatja a szálakat, de végül a szituáció hasonló lesz, mint az elsőben.
Stalloneék szétrombolják ezt a börtönt is, ennél fogva happy end a dolog.

Végül a harmadik rész, saját kritikám


az első filmben megismert Leslie fia igencsak a dolgok közepébe tenyerelt azzal, hogy magára terelte Ray Breslin figyelmét.
Apuci kicsi fia, (aki az építmény vezetője lesz), mindenképp elégtételt akar venni az öreg haláláért, ehhez pedig éppen kapóra jön neki egy minden eddiginél rejtélyesebb és veszélyesebb labirintusszerű börtön, ahol foglyul ejti apja egykori megbízójának a lányát, valamint Ray barátnőjét.
Így hát a nagy hős útnak indul többedmagával, hogy rendet tegyen.

Itt - nagyon belekötve a cselekménybe, külömbségnek talán azt lehetne mondani, hogy Breslin maga megy be az Ördögverembe, és lép a tettek mezejére.
Ha ennek a már ténylegesen-tényleg, hú, de nagyon biztonságos börtönnek az igazgatója nem tette volna el láb alól Breslin barátnőjét, mint a mesékben, "talán még ma is élne..."
Így érthető, hogy mi okozta a vesztét.
Mondjuk - magamból kiindulva, ha nem tudok verekedni, akkor nem teszek keresztbe egy olyan valakinek, aki aztán úgy szétver, hogy könyörgök a halálért.
Merthogy lényegében ez történt.

Ami próbálja nem sablonossá tenni ezt a sorozatot, az Breslin vesztesége.

De tulajdonképp miért most írtam cikket erről a filmről?


Egyrészt, mivel júliusban, mikor adták, nem tudtam elmenni moziba, hogy megnézzem (ezért ma történt meg), illetve, mert szeretem.
Másrészt ha más kritikaíró is olvasni fogja ezt, akkor konstruktív okot is hordoz magában legfrissebb filmkritikám.

Én is beleestem abba a hibába, amibe sokan mások.
Leírjuk, hogy egy aktuális film mennyire pocsék: utálkozunk a színészi játékon, az effekteken (túl sok CGI), és még néha az operatőri munkát is lenézzük, a cselekményt már nem is mondom.

Az tény - nem vitás, hogy részben a fentebb felsorolt elemek miatt ülünk be egy-egy filmre, azonban érdemes megnéznünk ezt egy kicsit más perspektívából is.

Mindannak, amit látunk, a pénz a mozgatórugója.
Vagyis a stáb, aki előállítja a számunkra jó, vagy épp nem jó tartalmat, megcsinálja amit kell, aztán megkapják, ami jár, és a részükről le van tudva ez az egész.

Eddig a pillanatig én se gondoltam bele ebbe annyira - igen. Neked se tetszik, ezt tudom, de ez a világ, és a filmipar rendje, bármilyen rossz is.

Összefoglaló


Azt mondják, nem lesz Szupercella 4, ami nem is baj.
Részemről abszolút megállja a helyét egy trilógiaként, aminek bármelyik részét szívesen megnézem néha-napján.
Aki jó akciófilmsorozatot szeretne nézni (persze, vannak hibái, de aki akar, mindenben talál), annak nagyon javaslom.

Cikk információk

A cikk kategóriája Személyes
Kulcsszavak Vissza a cikkek főoldalára


ITPCMS 1.0 beta - Generálási idő: 0 másodperc - 2 lekérdezés - Memóriahasználat 582.7 KB